Kindergebarenapp wint Gehandicapten-zorgprijs 2018

Met de Kindergebarenapp – waar Berengroep een belangrijke bijdrage aan leverde – wint de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende kind (NSDSK) de Gehandicaptenzorgprijs 2018. De app werd geprezen voor de manier waarop het de interactie tussen dove, slechthorende en horende kinderen versterkt.

De NSDSK ontwikkelde de Kindergebaren-app, waarmee dove, slechthorende én horende kinderen spelenderwijs leren gebaren. Dit versterkt de communicatie tussen jonge kinderen. De jury van de Gehandicaptenzorgprijs koos voor de Kindergebaren-app omdat deze laat zien hoe belangrijk de ontwikkeling van een kind is in de cruciale leeftijdsfase van nul tot vier jaar. Door kinderen vroegtijdig gebaren te leren, stimuleer je hun ontwikkeling op vele andere terreinen. De app versterkt interactie tussen doven, slechthorenden en de horende omgeving. Samen leren zij van gebaren via filmpjes en een quiz. De app is gratis beschikbaar en is intussen al 50.000 keer gedownload.

Samenspel
Het idee ontstond door een samenspel tussen professionals, waaronder onderzoeker Evelien Dirks, en de vader van een doof kind, die de app uiteindelijk bouwde. In de studio van Berengroep werden de opnames gemaakt. Achttien kinderen in de leeftijd van vijf tot elf jaar gaven één of meer vrije zaterdagen op om onder begeleiding van een gebarendocent de gebaren te maken. Deze kinderen zijn zelf doof of slechthorend of hebben daar een link mee, omdat ze bijvoorbeeld een doof broertje of zusje hebben.

Kennisontwikkeling
De VGN organiseerde de toekenning van de Gehandicaptenzorgprijs voor de zevende keer. Het thema was innovatie. De VGN wil hiermee gehandicaptenzorginstellingen stimuleren tot kennisontwikkeling. Ook wil ze kwaliteitsverbetering belonen, met als doel de kwaliteit van het leven van mensen met een beperking te verbeteren.

De KinderGebaren-app is mogelijk gemaakt door de NSGK. De app is gratis te downloaden AppStore en in Play Store.